2018-08-25 07:56:38• hírek • Bede Emőke

Végre egy jó hír: felszámolták a tasnádszarvadi fertőzésgócot

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság hosszú idő után végre egy jó hírről is beszámolhatott: a tasnádszarvadi fertőzésgócot sikerült teljes mértékben felszámolni.

A DSVSA szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint a tasnádszarvadi magángazdaságban még júliusban mutatták ki az afrikai sertéspestis jelenlétét. Azóta nem csak a gazdaságban, hanem annak 10 kilométeres körzetében is mindent megtettek, hogy megállítsák a fertőzés terjedését. Ez idő alatt több mint 1500 mintavétel történt, auguszus 24-én pedig a laboratórium megerősítette, elmúlt a veszély.


Ugyanezen közleményében az igazgatóság köszönetét fejezte ki mindazon sertéstartó gazdáknak és lakosoknak, akik megértették, mekkora kockázati tényezőt jelent az ASP, és mindenben partnerként működtek együtt a hatóságokkal a fertőzés felszámolása érdekében.


A pillanatnyi siker ellenére még nem lélegzetünk fel, ugyanis az afrikai sertéspestis még mindig komoly veszélyt jelent a megyében, épp ezért minden fertőzésgyanús esetet jelenteni kell a helyi állatorvosnak, illetve az állatokat le kell ölni és meg kell semmisíteni tetemüket.


Ami az országos eseményeket illeti, szombat reggel egy Braila megyei hatalmas sertéstelepen mutatták ki a fertőzés megjelenését. A telephelyen 140 ezer disznót neveltek, leölésüket azonban csak hétfőn lehet megkezdeni, ugyanis egy ilyen nagy kaliberű beavatkozást megfelelően elő kell készíteni. Mint a Szatmár.ro is megannyiszor rávilágított, az ASP emberre nem veszélyes, viszont a gazdaságban elképesztő károkat képes okozni a sertésállomány megtizedelése által.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: